vseeno_vse_je_eno_knjiga_Kolovrat_in_Matajur

POVZETEK KNJIGE

Knjiga VSEENO. VSE je ENO je preplet zgodb Zemljanov, živečih na dveh povezanih planetih. Osrednja zgodba je vezana na skupnost prijateljev, ki so se spoznali konec 19. stoletja med šolanjem v Gorici (Italija). Bili so Avstrijci, Furlani, Benečani, Italijani in Slovenci. Raznolikost jih je bogatila, čeprav je bilo med narodi čutiti naraščajočo napetost. Kasneje so ustanovili skupno vas pod Kolovratom, na Tolminskem, kjer so se sčasoma povezali s tamkajšnjimi staroverci. Tik pred prvo svetovno so se zavedli prihajajoče nevarnosti, zato so se odločili slediti svojim predhodnikom in se preselili na drug planet. Kasnejši dogodki, vse do današnjih dni, se odvijajo v zahodni Sloveniji: med Kobaridom, Novo Gorico in Vipavsko dolino ter Slovensko Istro, deloma tudi v Ljubljani in Mariboru, dotaknemo se drugih mest in rek v Sloveniji. Del zgodbe se odvija okrog Cetral Parka v New Yorku. Zgodba prijateljskega sodelovanja se zaključi ob aboriginski sveti gori Uluru. Uživanje in raziskovanje individualnega miru pa osrednji lik Aleksej (za zdaj?) zaključuje ob glasbi proda Slovenske Istre in konča ob šumečem pritoku reke Idrijce.

Na harmoničnem planetu Vesna poleg Zemljanov živijo tudi druga raznolika bitja širnega vesolja v povezani skupnosti. Vsi prebivalci so enakopravni, se spoštujejo med sabo in se predvsem učijo drug od drugega ter pomagajo tako Zemljanom kot ostalim bitjem v vesolju pri osebnostnem (duhovnem) razvoju. S pomočjo drugim rastejo tudi sami. Etika in sonaravni odnosi so jim vsakdanji.

Za nekoga bo knjiga »znanstvena fantastika«, za drugega »manj poznane realnosti« – kje je meja med njima? (Kar je bila včeraj znanstvena fantastika, so danes splošno uporabljena orodja in znanja, že jutri se jih ne bomo več spomnili?)

Knjigo bogatijo izjemne misli, citati in opisi življenja starovercev iz Posočja in Idrijsko-Cerkljanskega, ki izvirajo iz knjige Iz nevidne strani neba, avtor knjige pa jih spretno umesti v zgodbo o staroverskem (naravoverskem) načinu življenja in naravnih oblikah samozdravljenja. Postopno razumevanje staroselskih kultur in znanj nam lahko pomagata k novim spoznanjem in oblikovanju osebnih vrednot. Tradicionalni in sodobni način življenja si lahko prijazno podata roko. K temu pripomore tudi zdrav humor.

Knjiga je svojevrsten poklon vsem naravnim lepotam Slovenije, še posebej naše junake inspirirajo reke in morje. Bralec jih lahko, tako v samoti narave kot v objemu mesta, povežeš s svojim notranjim mirom in ostalimi dimenzijami bivanja.

»VSEENO. VSE je ENO« pokaže moč zavestnih izbir posameznika in skupnosti ter alternativo za prijaznejši svet – navdih in pomoč lahko poiščemo tudi v oddaljenem kotičku galaksije, predvsem pa ju zaznavamo v svojem srcu.