vseeno_vse_je_eno_knjiga_pogled_skozi_drevje

KNJIGI NA POT – predgovor avtorja

Knjige so odlično razvedrilo, a njihov največji čar je v tem, da v nas zbujajo radovednost in odpirajo vprašanja, ki nas spodbujajo k novim izkušnjam ter modrosti.

Planet Zemlja, ki ga že poznamo, in planet Vesna, ki ga bomo zdaj spoznali, sta fizično zelo oddaljena, a vsak trenutek ju povezujemo prebivalci. VSEENO. VSE je ENO govori o povezanosti in prepletanju bolečih in prijaznih človeških zgodb dveh planetov in vsega vesolja.

Draga bralka, dragi bralec, tvoja svobodna in popolnoma pravilna izbira je, kako boš knjigo bral: za sprostitev in sprehod iz rutine ali tudi s pozornostjo, usmerjeno v ozadje zgodbe – v zavedajoče, soNaravno življenje.
Knjiga ni priročnik z navodili, ni namenjena podajanju odgovorov in rešitev; je pa v njej opisano, kako so osebne zaplete razumeli in reševali naši junaki, kakšen odnos imajo do sebe in navzven ter kako ga izpopolnjujejo. Na podlagi lastnih preizpraševanj in raziskovanj vem, da se nas ljudi bolj kot dobronamerna navodila in dobri priročniki primejo osebne izkušnje ter na lastni koži doživeta vprašanja in dognanja. Rešitve same so vedno unikatne, smeri reševanja pa so univerzalne.

Knjiga je preplet zgodb junakov, ki so se pojavljali intuitivno med pisanjem in prinašali misli ter sporočila, ki sem jih zapisal. Ob začetku pisanja in tudi kasneje namerno nisem določil strukture knjige, ker me je zanimalo, katero pot bo ubrala.

Ko se dobra knjiga (natisnjena v materialni obliki) zlije s svojim notranjim sporočilom, jaz pa ji odprem srce, se zgodi nekaj magičnega, večnega, edinstvenega.
Prijateljica, prva oseba, ki je prebrala osnutek knjige, mi je rekla: »Najprej berem zgodbo [ki je unikatna]; potem bom knjigo počasi prebrala še enkrat, kot vsebino [ki je univerzalna].«

Za tvoje morebitne kratke opomnike, misli in vprašanja je na koncu knjige nekaj praznih strani. Če želiš, si lahko priročnik narediš sam. (Če je knjiga izposojena, prosim, ne piši vanjo.) Za izdelavo svojega priročnika potrebuješ predvsem dovolj trden namen in malo ustvarjalnosti, ki pa sta pogosto prvi korak k lastnim spremembam.

Morda samo droben namig, ideja – lahko si na kratko izpisuješ SVOJE misli, napotke in odločitve. Ko prebereš knjigo do konca, si označi sedem misli, za katere misliš, da najbolj vplivajo na TVOJE življenje – in s tem, saj veš, tudi na življenje drugih – in jih za nekaj časa spremeni v SVOJIH 7 NAMENOV. Izmed teh sedmih izberi tri namene in potem tri mesece vsak dan usmerjaj pozornost samo na en izbran ‘dnevni namen’. Kako izbrati ‘dnevni namen’, se odloči sam/a – naključno ali zaporedno po vrsti. Najlažje je izbrati vedno ob istem času – takoj zjutraj ali zvečer, tik pred spanjem.

Ko izbereš svoj dnevni namen, ga povej na glas ali pa si ga čim bolj ‘glasno’ povej v mislih (da se ti kdo ne bo smejal😊). V toku dneva se poskusi čim večkrat spomniti na izbran namen in ga umeščaj v običajne dnevne dogodke. Na primer: če si se odločil za namen ‘umirjeno in brez sodb opazujem, kaj se dogaja okrog mene’, se na to ne samo spomni, temveč čim večkrat tudi naredi (ne sodi niti drugih niti sebe, ne bodi zahteven/zahtevna do nikogar, ne pričakuj ničesar in nič si ne želi …). Ko pozabiš na ‘dnevni namen’ – pač pozabiš, ko se spomniš – se spomniš. Samo sproščeno, radostno opazuj, kako izbran namen postopoma postaja del tvojega življenja in nato tudi tvoja ‘realnost’.

Če ne boš naredil/a nič od tega, je seveda tudi v redu; velik del bralcev bo knjigo samo prebralo.

Knjigo lahko tudi kadarkoli naključno odpreš, si kaj prebereš in s tem ustvariš trenutni navdih. Ali še boljše: ustvari svoj način, kako boš bolj prijazen/na v odnosu do sebe, drugih in vsega; ustvarjaj svoj način raziskovanja, opazovanja in predvsem uživanja Življenja. Na svoji poti si VSEENO sam/a in hkrati tesno povezan/a z vsemi ljudmi, z vsem vesoljem, kjer je VSE ENO – “VSEENO. VSE je ENO”